SOCWA diplomet- en merit

”Jag trodde aldrig att jag skulle klara det så fort” säger Sune SM7KSZ när han plockar ner sitt SOCWA-diplom från väggen. Det står 10 februari 2013 på diplomet som är beviset för att han haft 52 konfirmerade QSO under minst tio minuter på telegrafi.. Han är inte ensam, efter 2 månaders aktivitet är det 112 radioamatörer inte bara i Sverige utan även  Danmark, Finland, Norge, England och Tyskland som erövrat diplomet.

Vägen fram till amatörradiocertifikatet för Sune gick via tekniskt gymnasium i Växjö och radioklubbar. Det fanns många PR-klubbar och gott om bilar med 27 MHz antenner på taket i Småland och Sune hade naturligtvis en station i bilen. Efter flytt till Ljungby fick han kontakt med den nybildade klubben Ljungby Sändareamatörer och det ledde fram till ett T-certifikat. En grupp i klubben började träna telegrafi och Sune hängde på. Det var ett A-certifikat som hägrade och då behövdes ett godkänt telegrafiprov i 80-takt och efter några år lyckades han klara av det provet.

Ett och annat cw-QSO har det blivit under åren, men det tog ingen riktig fart förrän SK7RN startade kursen för ”ringrostiga” telegrafister. På grund av sitt arbete som lantbrevbärare hade Sune svårt att regelbundet vara med, men så fort det fanns chans lyssnade han på 3615 kHz.

Med hjälp av kursens mentorer men också cw-program på datorn började intresset och kunskapen komma tillbaka. Den nya SOCWA aktiviteten blev en utmaning som gav frimodighet att våga pröva sina kunskaper och det gav resultat.

Tillsammans med en radiokompis SM7VNE, Ralf har cw-träningen fortsatt. Genom att avståndet mellan deras QTH är ca 10 km har de möjlighet att få kontakt på flera olika amatörradioband vilket inneburit ett större antal konfirmerade QSO för diplomet. Det är ju inte avståndet som är avgörande utan viljan att få kommunicera via telegrafi.

Om några år lägger Sune av med att sina lantbrevbärarturer i Ljungbytrakten och hoppas få mer tid för sin radiohobby. Då blir det cw-QSO som gäller och grunden för det är redan lagd.

SM7KSZdiplomSM7KSZ

Text o foto: SM7BUA MAts

Publicerad i Blogg